(recept
si oblíbilo 13 návštěvníků)
Kakaová roláda bez mouky s jahodami a krémem z mascarpone
Potřebné ingredience
5 vajíček, 100 g cukru, 2 lžíce kakaa, trochu másla, jahody, mascarpone (dle výběru krému - bílá čokoláda, uvařený pudink, jogurt, tvaroh)
Postup přípravy
Na roládu:
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. V druhé míse ušleháme do pěny žloutky s cukrem, poté přidáme kakao. Můžeme též přidat trochu prdopeče, tak 1/4 lžičky, ale nemusí být. Do žloutkového krému zlehka a ručně (né mixérem) zamícháme bílky. Na plech si dáme pečící papír, který potřeme trochou másla - je to důležité, protože bez něj jde roláda hodně špatně z papíru sundat a trhá se, proto ho potíráme celý až ke koncům. Rozetřeme rovnoměrně těsto a dáme péct cca na 10 minut na 180 - 200 C. Vychladnout ji můžeme nechat nesrolovanou, po vychladnutí ji odlepíme od pečícího papíru, díky máslu to jde velice snadno.
Toto těsto jde též použít i do dortů jako mezitěsto, s krémem je velice chutné!
Krém můžeme zvolit z několika variant :
1) do vyšlehaného mascarpone přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu - nesmí být příliš horká. Můžeme též přidat tvaroh, trochu jogurtu nebo smetany, aby krém nebyl příliš tuhý. Ale nesmí být ani příliš řídký, aby při rolování nevytékal :o)
2) předem si uvaříme pudink (nejlépe asi vanilkový, ale určitě může být třeba i mandlový :-) , necháme ho vychladnout. Poté ho důkladně rozšleháme a zašleháme mascarpone. A opět můžeme přidat rozpuštěnou bílou čokoládu :-)
3) jelikož toto byla rychloakce, kdy mě honila mlsná, a doma toho příliš nebylo, je tato roláda pouze s vyšlehaným mascarpone s trochou cukru a trochou smetany, by byl krém lépe roztíratelný. Krém jsem rozetřela na roládu, pokladla plátky jahod. Jahody polila čokoládovou polevou Carla a zarolovala. A je to též vynikající :-)
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. V druhé míse ušleháme do pěny žloutky s cukrem, poté přidáme kakao. Můžeme též přidat trochu prdopeče, tak 1/4 lžičky, ale nemusí být. Do žloutkového krému zlehka a ručně (né mixérem) zamícháme bílky. Na plech si dáme pečící papír, který potřeme trochou másla - je to důležité, protože bez něj jde roláda hodně špatně z papíru sundat a trhá se, proto ho potíráme celý až ke koncům. Rozetřeme rovnoměrně těsto a dáme péct cca na 10 minut na 180 - 200 C. Vychladnout ji můžeme nechat nesrolovanou, po vychladnutí ji odlepíme od pečícího papíru, díky máslu to jde velice snadno.
Toto těsto jde též použít i do dortů jako mezitěsto, s krémem je velice chutné!
Krém můžeme zvolit z několika variant :
1) do vyšlehaného mascarpone přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu - nesmí být příliš horká. Můžeme též přidat tvaroh, trochu jogurtu nebo smetany, aby krém nebyl příliš tuhý. Ale nesmí být ani příliš řídký, aby při rolování nevytékal :o)
2) předem si uvaříme pudink (nejlépe asi vanilkový, ale určitě může být třeba i mandlový :-) , necháme ho vychladnout. Poté ho důkladně rozšleháme a zašleháme mascarpone. A opět můžeme přidat rozpuštěnou bílou čokoládu :-)
3) jelikož toto byla rychloakce, kdy mě honila mlsná, a doma toho příliš nebylo, je tato roláda pouze s vyšlehaným mascarpone s trochou cukru a trochou smetany, by byl krém lépe roztíratelný. Krém jsem rozetřela na roládu, pokladla plátky jahod. Jahody polila čokoládovou polevou Carla a zarolovala. A je to též vynikající :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
faltus33
(upraveno)
25. 8. 2012, 12:30
opravdu lahodná